7/8/13

What Is the Line Trying to Accomplish?

"There is a common misconception that point spreads represent the oddsmakers' prediction of how many points the favorite will win by. That is not the case at all - their intent is NOT to evenly split the ATS result between the teams; rather, their goal is to attract equal betting action on both sides. Stated another way, they want to create a line that half the people find appealing to bet one way while the other half find it appealing to bet the other way (known as 'dividing the action').
Divided action means the sportsbook is guaranteed a profit on the game because of the fee charged to the bettor (called juice or vig - typically $11 bet to win $10)."

(Πατώντας στην επικεφαλίδα θα μεταφερθείτε στον ιστότοπο απο τον οποίο αντιγράφω την πάνω παράγραφο.)

Η παράγραφος αναφέρεται σε αποδόσεις σε spread betting. Για παράδειγμα ότι η Α ομάδα θα νικήσει με 5 πόντους την ομάδα Β. Υποστηρίζει λοιπόν ο συγγραφέας ότι οι πόντοι που ανακοινώνονται σε συνάρτηση με τις αποδόσεις δεν αντιπροσωπεύουν την εκτίμηση του Bookmaker για την εκάστοτε αναμέτρηση. Αντ αυτού οι πόντοι και οι αποδόσεις είναι φτιαγμένες ώστε τα λεφτά να μοιραστούν 50-50%. Δηλαδή αν όλοι οι παίχτες πόνταραν το ίδιο ποσό οι μισοί να θεωρούν ελκυστική την απόδοση για την μία όψη του στοιχήματος και οι άλλοι μισοί την αντίθετη όψη.

Ένα στυλ διαίρει και βασίλευε δηλαδή, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό ποσοστό κερδοφορίας πάνω στον τζίρο των πονταρισμάτων.

Το περιεχόμενο της παραγράφου με έβαλε σε γενικότερες σκέψεις. Αν ισχύει το ίδιο για κάθε τύπο στοιχήματος 2 αποτελεσμάτων π.χ over/under ή Ασιατικό Handicap θα πρέπει να έχουμε στο νου τα παραπάνω άραγε;

 Θα ξεκινήσω μια υποθετική ανάλυση. Έστω απόδοση Over 2,5 @1,65. Η γηπεδούχος ομάδα ας πούμε ότι φέρνει 50% Over 2,5. Σίγουρα το 1,65 δεν είναι ελκυστικό αφού βάσει στατιστικής 50% συνεπάγεται απόδοση 2,00. Αναρωτιέμαι πόσο τζίρο θα μάζευε το σημείο του Over.
Στον ΟΠΑΠ η απόδοση 1,65 συνοδεύεται συνήθως με απόδοση 1,80. Άρα το Under 2,5 @ 1,80 πόσο ελκυστικό θα ήταν άραγε; Βασικά και πάλι δεν είναι δίκαιο αλλά είναι υψηλότερο απο το 1,65.

Δηλαδή είναι φανερό ότι αν θα πρέπει να ποντάρουμε στο Over/Under συνυπολογίζοντας στατιστική και αποδόσεις θα έπρεπε να ποντάρουμε στο Under αφού πληρώνει καλύτερα. 

Ερώτηση στην οποία δεν έχω απάντηση: Μήπως ένα παράδειγμα σαν το παραπάνω είναι κατασκευασμένο για να μας οδηγήσει στο Under επι σκοπού;

Δεν υπάρχουν σχόλια: