11/11/13

Φόρμα ομάδων: Πως αξιοποιείται στο Στοίχημα.





Η φόρμα των ομάδων είναι ένα από τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιούνται τόσο από τις εταιρείες για τη τιμολόγηση όσο και από τους παίχτες για την τελική απόφαση τους.




Τελικά τι είναι η φόρμα και πως θα την ορίζαμε; Αυτό ρώτησα τον εαυτό μου και έτσι το επόμενο λογικό βήμα ήταν να κάνω μια αναζήτηση στο διαδίκτυο.
Παρακάτω παραθέτω τo «ευρημά μου»:


Δεν ξέρω τι περιμένατε αλλά εγώ βρήκα αυτό που περίμενα. Στην ουσία δεν βρήκα και πολλά. Νομίζω όλοι μας έχουμε στο μυαλό μας τον ορισμό που παραθέτω παραπάνω.

Ο σκοπός του άρθρου όμως αυτού είναι στο πως θα πρέπει να χρησιμοποιείται η φόρμα των ομάδων-παιχτών από τους παίχτες του στοιχήματος.

Συνήθως λέμε ή διαβάζουμε η τάδε ομάδα έχει 3-2-1 και η αντίπαλος έχει 0-4-2. Ο καθένας μας λοιπόν επεξεργάζεται με τον δικό του μοναδικό τρόπο την φόρμα των 2 αντιπάλων και αυτομάτως έχει καταλήξει στο συμπέρασμα του.

Αν το σκεφτούμε για μια στιγμή ο τρόπος που αξιολογούμε την φόρμα είναι ότι αν π.χ στα τελευταία 3 έχει 3 νίκες μιλάμε για ομάδα που βρίσκεται σε καλή φόρμα. Εύκολο. Μα είναι πράγματι χρήσιμο να βασίζουμε τις επιλογές μας στην φόρμα ή ακόμα να συμπεριλαμβάνουμε την φόρμα σε κάποιο μοντέλο προβλέψεων;

Πόσο βάρος έχει η φόρμα της Stoke με 3 σερί νίκες επί των Aston Villa, Sunderland και Crystal Palace όταν το επόμενο παιχνίδι θα είναι απέναντι στη Manchester United;

Γιατί ενώ η Manchester United πάντα θα έχει καλή φόρμα (όχι όπως φέτος πάντως) όταν «σπάσει» δεν μπορούσαμε να το «δούμε»;

Αν ψαχνόταν κάποιος στο διαδίκτυο γενικά, κάποια στιγμή θα διάβαζε ότι οι επαγγελματίες ζυγίζουν την φόρμα με διάφορους τρόπους. Δίνουν περισσότερο βάρος στα πιο πρόσφατα αποτελέσματα από ότι στα παλαιότερα. Χρησιμοποιούν πολλαπλασιαστές και διάφορα άλλα.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι έχει βάση κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον όχι στα ομαδικά σπορ. Το σκεπτικό μου είναι το εξής. Για να είχε νόημα για εμένα να δώσω βαρύτητα στα πιο πρόσφατα αποτελέσματα θα έπρεπε να υπάρχει «κάτι» το σταθερό. Στα ομαδικά αθλήματα που η κάθε ομάδα αντιμετωπίζει κάθε φορά και έναν διαφορετικό αντίπαλο δεν υπάρχει αυτό το «κάτι» σταθερό. Αν π.χ 2 ομάδες έπαιζαν 15 παιχνίδια μεταξύ τους μέσα σε 2 μήνες θα είχε κάποιο νόημα η αναφορά σε φόρμα. Αν η Β ομάδα είχε 1-1-3 στα 5 πρώτα και 3-2-0 στα 5 επόμενα τότε θα λέγαμε ότι διανύει περίοδο φόρμας τα τελευταία 5 ματς. Ελπίζω να γίνομαι κατανοητός.

Ακόμα και έτσι όμως και πάλι τι νόημα έχει το να γνωρίζω την φόρμα μιας ομάδας πριν το επόμενο της παιχνίδι; Αν ήταν έτσι τότε μια ομάδα με καλή φόρμα δεν θα έπρεπε να χάνει ποτέ. Δηλαδή αν κάποιος μου έλεγε ότι ποντάρει στην ομάδα Α επειδή έχει 4 στα 4 σημαίνει ότι θεωρεί ότι μια ομάδα δεν γίνεται να χάσει αφού είναι σε καλή φόρμα. Επομένως θα κερδίσει και θα κάνει το 5 στα 5. Άρα και για τον επόμενο αγώνα θα ισχύει το ίδιο και μάλιστα με μεγαλύτερο βάρος. Το 5 στα 5 σαφώς είναι καλύτερο από το 4 στα 4. Με την ίδια λογική θα πηγαίναμε και για το 6 στα 6 σωστά;

Το θέμα λοιπόν είναι ότι η ποσοτική χρήση της φόρμας δεν είναι πλήρης. Χρειάζεται να υπάρχει και το ποιοτικό στοιχείο. Και εδώ είναι το κλειδί. Να υπάρξει ένα μοντέλο το οποίο να συνυπολογίζει ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα και να παράγει μια αριθμητική τιμή η οποία να μας δίνει με μια ματιά την εικόνα της φόρμας των 2 αντιπάλων.

Αλλά ακόμα και έτσι το προσωπικό μου ερώτημα παραμένει: «Γιατί η φόρμα θα πρέπει να μας απασχολεί όσον αφορά το στοιχηματισμό μας;»
Ακόμα και εάν είχαμε τον τελειότερο δείκτη φόρμας τι ρόλο έχει στο επόμενο παιχνίδι των ομάδων;

Γιατί η φόρμα να επηρεάζει τις πιθανότητες για το επόμενο παιχνίδι;

Άποψη μου είναι ότι αν θα έπρεπε να κάνουμε χρήση της φόρμας αυτή θα έπρεπε να γίνεται προσπαθώντας να ανακαλύψουμε το σημείο αλλαγής. Να υπολογίσουμε τα ανώτατα όρια. Δηλαδή πότε θα διακοπεί μια περίοδος θετικής και αρνητικής φόρμας.

Γιατί το θεωρώ αυτό σημαντικό; Απλή λογική. Όταν μια ομάδα είναι σε θετική φόρμα θα χαρακτηρίζεται και ως φαβορί και θα υπάρχει ζήτηση για τη νίκη της. Αυτό συνεπάγεται χαμηλότερες τιμές αφού οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως. Αυτό από την άλλη συνεπάγεται υψηλότερες αποδόσεις για τα σημεία ισοπαλίας και νίκης του αντιπάλου. Άρα η «στιγμή» στην οποία η θετική φόρμα μιας ομάδας θα έχει φτάσει στο ανώτατο θεωρητικά σημείο της και από το οποίο και μετά θα σημειωθεί αλλαγή σε αυτή προσφέρει τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία για τον παίχτη του στοιχήματος.

Φανταστείτε δηλαδή να μπορούσατε να «δείτε» και κατά συνέπεια να ποντάρετε στα λεγόμενα «σπασίματα» των φαβορί σημείων.

Αυτό το τελευταίο αποτελεί για εμένα το «Ιερό Δισκοπότηρο του Στοιχήματος»και ο θεμιτός τελικός προορισμός μου στο ταξίδι αυτό, στον κόσμο του Στοιχήματος που κάνω καθημερινά.