17/1/13

Το κυνήγι της Στοιχηματικής αξίας


Αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι για να είμαστε κερδισμένοι στο στοίχημα όποιο και αν είναι το στοιχηματικό μας σύστημα θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε σε παιχνίδια στα οποία δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί.

Ο λόγος είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι αποδόσεις είναι αρκετά ελκυστικές αφού λογικά η γνώμη του κοινού θα απλώνεται και στα 3 σημεία και κατ’επέκταση οι εταιρείες τιμολογούν βάσει της τάσης αυτής. Σε αυτές τις περιπτώσεις λένε οι «ειδικοί» αν είσαι σε θέση να φτάσεις σε σωστή επιλογή χτυπάς φλέβα. Δεν έχει νόημα να επιλέγεις ένα σημείο το οποίο θα συγκεντρώσει ένα 70% του τζίρου αφού η απόδοση θα είναι σίγουρα χαμηλή.

Μία περίπτωση παιχνιδιού όπου αν επιλέξουμε σωστά η απόδοση θα είναι λογικά ζουμερή ίσως να είναι αυτό μεταξύ Swansea και Stoke στις 19/01/13 (17:00 Ελλάδος).
Κοιτώντας κανείς τις επιδόσεις τους θα χαρακτήριζε την αναμέτρηση: 

«Η μάχη των βαρόνων του Χ».


Με 6 ισοπαλίες και οι 2 (εντός/εκτός αναλόγως) σίγουρα ο μέσος παίχτης θα το ρίξει «στάνταρ Χ» και θα είναι και ήσυχος ότι παίζει σωστά. Με αυτή την λογική τότε ίσως η απόδοση στην ισοπαλία για την αναμέτρηση να είναι από τις χαμηλότερες. Αυτό είναι ένα υποθετικό σενάριο βέβαια. Μπορεί για κάποιο λόγο όμως η τιμολόγηση να γέρνει προς τον άσσο ή το διπλό;

Θα μπορούσε άραγε η βασική στατιστική να μας προσφέρει μία πλατφόρμα από την οποία να μπορούμε να κάνουμε μία σωστή επιλογή;

Παρακάτω θα τρέξω μέσους όρους και τυπική απόκλιση και θα υπολογίσω πιθανές αποδόσεις.

Η Swansea λοιπόν στα 11 εντός παιχνίδια έχει πετύχει συνολικά 19 τέρματα. Μέσος όρος δηλαδή 1,73 τέρματα με τυπική απόκλιση 1,05. Ούτε κρύο ούτε ζέστη δηλαδή όσον αφορά συνοχή στο σκοράρισμα. Να έχουμε υπόψιν μας ότι έχει ήδη φιλοξενήσει Everton, Chelsea,Liverpool και Man.United.

Από την άλλη έχει δεχτεί 17 τέρματα με μέσο όρο 1,55 και τυπική απόκλιση 1,16. Εδώ παρουσιάζει λίγο παραπάνω ανομοιογένεια.
Για την Stoke τα αντίστοιχα μεγέθη είναι σε 11 εκτός έδρας ματς:
Μέσος όρος υπέρ 0,64 με τυπική απόκλιση 0,77
Μέσος όρος κατά 1,18 με τυπική απόκλιση 1,27.

Γενικά λοιπόν βλέπουμε κάπως μεγαλύτερη ανομοιογένεια στα νούμερα της Stoke. Ενώ έχει ήδη περάσει από το Manchester 2 φορές και επίσης από Chelsea,Liverpool.

Βάση Poisson έχουμε τα παρακάτω όσον αφορά την πιθανότητα σκοραρίσματος:

Για την Swansea 0 τέρματα 18%, 1 τέρμα 31%, 2 τέρματα 27% 3 τέρματα 15%
Για την Stoke 0 τέρματα 53%, 1 τέρμα 34%, 2 τέρματα 11% 3 τέρματα 2%

Βλέπουμε δηλαδή ένα ελαφρύ προβάδισμα για την γηπεδούχο, αφού η πιθανότητα η Swansea να πετύχει 1 ακριβώς γκολ είναι 31%, ενώ η Stoke να πετύχει 0 τέρματα είναι 53%

Επίσης την παρούσα στιγμή η παραγωγικότητα της Swansea είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο των προηγούμενων αντιπάλων της Stoke και μία απόδοση ισάξια του μέσου όρου αυτών θα απαιτούσε από την Swansea να πετύχει 2 τέρματα, πράγμα που δεν απέχει πολύ από το 1,73 μ.ο.

Από την πλευρά της η Stoke εμφανίζεται πολύ κατώτερη από το μέσο όρο απόδοσης των προηγούμενων αντιπάλων της Swansea αφού για πιάσει και αυτή την μέση απόδοση θα πρέπει να πετύχει και αυτή 2 τέρματα πράγμα δύσκολο βάσει του 0,64 μ.ο αφού θα χρειαστεί να πιάσει και να ξεπεράσει (θετικά) και την τιμή της τυπικής απόκλισης.

Όλα αυτά βέβαια πάντα μόνο στα χαρτιά. Αν ήταν έτσι δεν θα υπήρχε η έννοια της έκπληξης σε εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Προσωπικά έχω ασπαστεί την εξής φράση: «Οι αριθμοί λένε την αλήθεια μέχρι να προστεθούν οι επόμενοι».

Το επόμενο τώρα που θα με απασχολούσε για τον εν λόγω ματς είναι τι θα μπορούσε να είναι αυτό το οποίο θα έκανε την Swansea να αποδώσει κάτω από τον μέσο όρο της και ταυτόχρονα την Stoke αρκετά πάνω από τον δικό της.
Εδώ λοιπόν εισέρχεται το κομμάτι της ενημέρωσης και αποκωδικοποίησης αυτής. Νέα από το ρεπορτάζ των ομάδων είναι αυτά που ίσως μας δώσουν το απαιτούμενο εκείνο αβαντάζ.

Την ώρα που γράφω το παρόν μέσος όρος αποδόσεων είναι 2,15-3,26-3,46.

Βλέπουμε ότι ανταποκρίνονται αρκετά στα όσα αναφέραμε μέχρι τώρα στο παρόν άρθρο. Δηλαδή δεν παρατηρείται κάτι το παράλογο. Εννοώ ότι εάν η τιμολόγηση ήταν αντίθετα θα μου χτυπούσε καμπανάκι που λέμε.

Από και πέρα μια παρακολούθηση των αποδόσεων και των νέων για τις 2 ομάδες μπορεί να δώσει το ένα κλικ που χρειάζεται για την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: